Blog

In mijn blogs vertaal ik de theorie uit de boeken naar het leven van elke dag. Ruzies, liefde, autisme, familie, woordkeuze, labels, .... het komt allemaal aan bod. Ik koos voor 3 dossiers : oplossingsgericht, autisme (de theorie) en 365 dagen (leven met autisme) Veel leesplezier !

Dossier : Oplossingsgericht !

2021/01/11

Welkom ! 6 uitgangspunten van het oplossingsgerichte leven.

Terug
Wat fijn dat je op mijn blog terecht gekomen bent ! Welkom…

8 jaar geleden kwam ik toevallig (zo gaat dat meestal) terecht bij een 1-jarige opleiding ‘oplossingsgerichte begeleiding van kinderen en jongeren’. Het gaf mij een basis in het oplossingsgericht denken. Het hielp ontzettend veel in mijn eigen dagdagelijkse leven. Ik was helemaal gebeten en bleef. 4 jaar lang werd ik ondergedompeld in de ‘solution focused world’. Ik werd oplossingsgerichte cognitieve systeemtherapeut.

Tijdens de opleiding had ik dikwijls het gevoel ‘dit moet iedereen weten’. Ik vroeg me af waarom er in scholen, media, niet meer aandacht gaat naar het oplossingsgericht denken. Ik wil graag de oplossingsgerichte manier van denken vertalen naar een breed publiek.

Wat je zal lezen in mijn blogs, kan je het logboek noemen van mijn 4 barmhartige jaren (ik leen dit even van Connie Palmens ‘logboek van een onbarmhartig jaar’). Ik doorspek alles wat ik leerde met ervaringen uit mijn eigen leven en therapiepraktijk. De voorbeelden die ik zal gebruiken vertrekken vanuit verschillende perspectieven.

Veel leesplezier ouders, jongeren, partners, leerkrachten, hulpverleners, mensen !

1.Doe meer van wat werkt / Stop met wat niet werkt

We hebben de neiging vast te lopen in onze gewoontes. Als je zoon met slaande deuren vertrekt, nadat je voor de 10de keer vroeg of zijn kamer is opgeruimd, dan is het geen goed plan om het een 11de keer te vragen. Wees creatief. Verzin iets anders : zing je verzoek de volgende keer, leg een briefje onder zijn kussen, stuur hem een grappige foto/meme (humor is dé ingang bij jongeren),….En stop met het te vragen op je oude manier.

2. Iedereen weet wat goed is voor zichzelf.

Ook je dochter weet best dat die schooltaak nog moet gemaakt worden. Vraag haar wat ze nodig heeft om in actie te komen. Ze weet dat. Echt ! Laat zien dat je gelooft in wat ze zelf kan. Geef haar je vertrouwen op een rustige manier. Ouders die hun kinderen dingen uit handen nemen, vertellen eigenlijk aan hen dat zij het nog niet kunnen. Wanneer kunnen ze het dan wel ? Ze moeten kunnen oefenen en dus fouten kunnen maken. Gun het hen !

3. Als iets niet goed gaat, kijk dan naar wat wel goed gaat

Ouders kunnen echt aanklampend zijn. Je vraagt je als zoon of dochter soms af ‘hoe lang dit betuttelen nog zal duren’. Wat helpt, is kijken naar waar ouders steunend zijn. Zoeken naar de manier waarop ze hun liefde tonen. Je ouders zien je graag ! That’s a fact. Ga op zoek naar de momenten die wel fijn zijn, de kookkunst van je vader, de humor van je moeder, de kunst van het relativeren dat ze beiden hebben door de sloten ervaring,…. Het helpt.

4. De oorzaak van het probleem zegt meestal niets over de oplossing

Vermijd vragen naar het waarom van de dingen. Waarom was je te laat, waarom heb je dat niet gezegd, waarom draag je dit soort kleren, waarom mag ik niet naar de fuif,…. Meestal roept een waarom-vraag weerstand op. En als je dan al een zinvol antwoord krijgt op die vraag, - geef toe, antwoorden op een waarom-vraag is niet eenvoudig - dan helpt dat toch nog weinig voor een volgende keer. Beter is vragen naar wat zou kunnen helpen om volgende keer op tijd te zijn, uitleggen wat de voordelen zijn om vooraf dingen  te bespreken,….

5. Keuzes kunnen maken is essentieel om je goed te voelen

Ik weet niet of je al ooit het gevoel hebt gehad geen weg meer op te kunnen. Je zit vast, je ziet geen uitweg. Je hebt het gevoel dat er geen enkele optie meer is die werkt. Plots zegt iemand iets wat jou op een idee brengt, je probeert het uit en je zit weer op de rails. Wanneer er in je omgeving iemand ‘vastzit’ en hij/zij staat open voor een gesprek, dan is het zinvol om te weten dat elk probleem wel 12 mogelijke oplossingen heeft. Hoed je ervoor om jouw oplossing op te dringen. Denk samen na, daag uit en zoek 12 mogelijke oplossingen. Je gesprekspartner heeft plots een hele waaier aan keuzes om uit te kiezen. Hij/zij kan zelf kiezen welke oplossing het beste past op dit moment.

6. Als je snel wil gaan, ga traag.


Verandering gebeurt best met kleine stapjes. Dat is al eeuwen bekend als het over diëten gaat. In een school is het niet anders. Grote veranderingen zijn best eng en vragen heel wat voorbereiding (denk aan verhuizen, trouwen, kinderen krijgen,…) ‘Rustig werken’ is geen gemakkelijk doel. We verwachten na een indringend klassengesprek over de teleurstellende resultaten van het laatste toets plots een inzicht van de leerlingen en daaruit voorvloeiend een rustige klas. Dit werkt hooguit 1 week. In de meeste gevallen slechts een dag. Vraag wat de leerlingen nodig hebben om beter te presteren. Ga stap voor stap. Traag. Dat gaat het snelst.

7. Wees mild voor jezelf

Oh, ja, er waren maar 6 uitgangspunten. Deze is een extraatje. Ik krijg hem al 27 jaar cadeau van mijn schitterende man. Het hangt in grote letters in onze keuken. Wees lief voor jezelf ! In alle culturen bestaat er een variant van ‘doe niet aan een ander wat jezelf niet wil’. De adder onder het gras van deze ‘gulden regel’ is, dat je dan best eerst weet wat goed is voor jou. Zorg goed voor jezelf, dan pas kan je goed zorgen voor een ander.

Tot een volgend blogbericht
Greetje

bronnen :
Isebaert, L., De therapeutische alliantie,Yanga.be
Le Fevere de Ten Hove, M.(2013), Korte therapie, handleiding bij het 'Brugse model' voor psychotherapie met een toepassing op kinderen en jongeren. Antwerpen-Apeldoorn: Garant
Jong, B. de & Berg,I.K. (2001). De kracht van oplossingen. Handwijzer voor oplossingsgerichte gesprekstherapie. Amsterdam : Pearson

Deel dit artikel op

Metis

Brusselbaan 45
1790 Affligem

Contactgegevens